Ledverlichting Soest - Specialist in duurzame energie
RSS

Recente posts

Infinity zonnepanelen
Houtkachel of open haard
Bowlingbaan de Korf in Leusden voorzien van led verlichting
Opbouw showroom led kerstverlichting begonnen
Enorme uitbreiding assortiment led kerstverlichting

Categorieën

Duurzame energie
Goedkope led verlichting
Ledverlichting
Nieuws over led verlichting
Mogelijk gemaakt door

Mijn Blog

Houtkachel of open haard

houtkachel of open haard?
door praktischduurzaam | 3 januari, 2011
Houtkachels en open haarden zijn populair. Reden hiervoor zijn  o.a. de wisselende energieprijzen en de behoefte aan sfeer en warmte. Wie geniet er niet van een ontspannen gezellige avond met vrienden en familie rond een zacht knapperend haardvuur?
Een open haard geeft gezelligheid, een houtkachel geeft gezelligheid en warmte. Stook je een paar avonden per jaar dan is de openhaard een optie maar wil je wat vaker van het vlammenspel genieten en ook nog nuttige warmte, ga dan voor een houtkachel, die wint het op veel punten van de open haard.
Een houtkachel geeft tot 5 keer meer warmte dan een open haard.
Rendement:houtkachel vs. open haard
Twijfel je tussen een open haard en een houtkachel neem dan de laatste. Bij een open haard komt 10 tot 20% van de warmte de kamer in. 80% verdwijnt dus door de schoorsteen naar buiten. Moderne houtkachels hebben een rendement van zo’n 80%. Dat komt omdat het vuur in de afgesloten ruimte een hogere temperatuur bereikt en daardoor veel efficienter verbrandt.In moderne kachels worden de niet verbrande gassen vlak voor ze de schoorsteen in gaan alsnog verbrand.
Arbeiden kosten: houtkachel vs. open haard
Voor een houtkachel heb je veel minder hout nodig dan voor een open haard. Is de verbranding in de houtkachel nog enigszins te reguleren met de luchttoevoer, in een open haard kan dat alleen maar door minder hout in het vuur te leggen. Leg je er te veel op dan moet je wachten tot het opgebrand is, leg je er te weinig op dan kan het vuur doven. Een open haard heeft tot vijf keer meer hout nodig. Dat betekent tot vijf keer meer hout stapelenen sjouwen en tot vijf keer meer kosten.
Vervuiling:houtkachel vs. open haard
Doordat je minder hout nodig hebt en op hogere temperatuur stookt produceert een houtkachel veel minder rook en daarmee minderschadelijke stoffen zoals koolmonoxide en PAKs. Daar zijn je buren en het milieu weer blij mee.
Veiligheid:houtkachel vs. open haard
Een open haard is een open vuur. De kans bestaat dat er vonken uit het hout de woonkamer in spatten. Dit gebeurt vooral met zacht hout waar hars in zit. Gebruik, zeker bij zachthout, een vonkenscherm voor de haard. Daarnaast kan er een blok hout uit de haart rollen. De kans hierop is klein maar houdt een brandende haard altijd in het oog.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ventileren!
Comfort:houtkachel vs. open haard
Als je voor een open haard zit wordt je van voren warm maar je rug wordt steeds kouder. Dat heeft twee oorzaken.
1. Een haard geeft alleen stralingswarmte. Een houtkachel geeft daarnaast ook nog convectiewarmte waardoor de hele ruimte gelijkmatiger opwarmt.
2. Een gemiddelde open haard jaagt per uur tot 250m3 lucht en rook door de schoorsteen naar buiten. Als er geen speciale ventilatiebuis is aangelegd omverse lucht van buiten naar het vuur te voeren dient dit via ventilatie door ramen en deuren te gebeuren. Deze koude lucht vermindert het rendement van de haard nog meer en zorgt daarnaast voor een constante onaangename luchtstroom.Als je ramen en deuren gesloten houdt kan er onderdruk in de kamer ontstaan en kunnen rook en schadelijke stoffen naar binnen slaan. Een gemiddelde houtkachel heeft tot 50 m3 lucht per uur nodig en heeft dus minder last van het tocht-effect.
Beleving:houtkachel vs. open haard
Is een open haard dan nergens beter in? Jawel, in de beleving van het vuur. Het vuur zit niet achter een glazen deur en het zicht wordt daarom niet vertroebeld door reflectie en roet op het glas. De hitte die je voelt, het geluid van wapperende vlammen en knapperend hout, het is allemaal net iets intenser dan bij een houtkachel.
Een inbouwhaard zit qua rendement tussenhoutkachel en open haard in.
Nogmeer voordelen voor de houtkachel
De drempel om meer te gaan stoken, als het je goed bevalt, ligt met een houtkachel lager dan met een open haard. Je hoeft immers minder hout op te slaan en in de kachel te leggen, minder vaak bij te vullen en minder aandacht aan het vuur te besteden. Het is allemaal wat gemakkelijker.
Wil je meer of minder capaciteit of ga je je huiskamer restylen dan kan een houtkachel makkelijker vervangen worden dan een ingebouwde open haard.
Wil je hout gaan stoken dan lijkt de houtkachel dus de verstandige en duurzame keuze. Hij wint het op bijna alle fronten van de openhaard.
Laat je bij aanschaf goed voorlichten en neem er goed de tijd voor. Er zijn veel soorten met allemaal hun eigen eigenschappen. Overleg met de kachelleverancier en hou hierbij rekening met:
-isolatieniveau van je huis
-grootte van de te verwarmen ruimtes
-plaats van de kachel
-draagvermogen van de vloer
-type rookkanaal en de lengte en doorsnee hiervan
-je eigen wensen.
 
Tips
 1. Vervang je open haard door een houtkachel. Een tussenoplossing is een inbouwhaard die kan worden afgesloten met een glazen deur.
 2. Neem een houtkachel met een hoog rendement. Veel houtkachels halen 80%. Een speksteenkachels haalt zelfs 90% en produceert daarmee ook de minste afvalstoffen.
 3. Neem liever een kachel met een iets te lage dan een te hoge capaciteit. Je kunt het hout dan heet en dus efficient verbranden. Een grote kachel zul je snel moeten temperen omdat het te warm in de kamer wordt met een slechte verbranding als gevolg.
 4. Laat controleren of je rookkanaal geschikt is. Let hierbij op conditie, scheurtjes, diameter, lengte en bochten.
 5. Laat jaarlijks de schoorsteen vegen door een erkende schoorsteenveger. Je verzekeraar verplicht dit meestal.
 6. Doof bij schoorsteenbrand het vuur onmiddellijk met zand (emmertje zand in de buurt hebben dus!), sluit alle luchtkleppen in de kachel, bel de brandweer.
 7. Hou de schoorsteen zo schoon mogelijk door alleen schoon hout te stoken op hoge temperatuur met genoeg zuurstof
 8. Temper het vuur niet te veel met de luchttoevoer van de kachel. De verbranding wordt dan onvolledig en er ontstaat meer rook.
 9. Brand alleen droog hout. Vochtig hout gaat snel uit, geeft minder mooie vlammen, geeft tot 50% minder warmte en rookt veel meer. Hout moet gemiddeld 2-3 jaar onder een afdak drogen.
 10. Brand schoon hout. Geverfd en geimpregneerd hout veroorzaakt rook met schadelijke stoffen.
 11. Let op de as als de kachel weer afgekoeld is. Witte poeder-as duidt op een schone volledige verbranding. Donkere as met houtskoolresten duidt op een slechte verbranding.
 12. Milieuvriendelijke alternatieven voor hakhout zijn briketten van afvalhout. Briketten met paraffine en bruinkoolbriketten zijn minder geschikt omdat er schadelijke stoffen vrijkomen.
 13. Gebruik in een open haard liever geen zachthout vanwege het spatten van vonken. In een houtkachel maakt het niet uit, zij het dat de hars in zachthout de schoorsteen wel meer vervuilt.
 14. Sluit luchtinlaten en kleppen als de kachel of haard niet in gebruik is. Er verdwijnt dan geen warmte door de schoorsteen en er ontstaat geen tocht.
 15. Ventileer als de kachel of haard brand. Zet een raampje open om voldoende schone lucht in de kamer te houden en om onderdruk te voorkomen
 16. Veroorzaak geen overlast. Bij mist of windstil weer kunnen de buren last van de rook krijgen

13 Reacties op Houtkachel of open haard:

Comments RSS
Pelletkachels on maandag 2 september 2013 22:51
Waarom niet kiezen voor een pelletkachel? Het rendement is veel hoger. Voordelen: - Elektronische regeling - Stofvrij - Energieneutraal - Zelfde gezellige warmte als houtkachel - ...
Reageren op een reactie


High-heeled shoes on maandag 16 september 2013 8:17
I like it,thanks for sharing and next will be better.
Reageren op een reactie


replica watches on maandag 16 september 2013 8:17
Thank you for sharing, I really like, but my home page there are more related content, you can refer to. I expect better next time. Good luck.
Reageren op een reactie


www.bestessaypoint.co.uk on dinsdag 24 oktober 2017 16:00
I have just like your status on Facebook and I hope you can do the same for me. Thank you.
Reageren op een reactie


essaycloud on dinsdag 3 april 2018 14:44
Thanks for sharing your thoughts and ideas on this one. Please keep posting about such articles as they really spread useful information. Thanks for this particular sharing. I hope it stays updated, take care.
Reageren op een reactie


play free sudoku on zaterdag 23 juni 2018 8:19
Online games are very nice and amazing to play free if you want to play so click on our site and play.
Reageren op een reactie


John Gordon on vrijdag 6 juli 2018 11:53
I am pleased to be on this website, you have posted very nice reviews of fire place which i like it a lot.I will come back to read more similar articles. product boxes in different sizes
Reageren op een reactie


goedkoopste rolex horloge on zondag 15 juli 2018 12:06
Informative materiel here.
Reageren op een reactie


Do MY Computer Science Project on maandag 16 juli 2018 12:28
Those Who Come To Read Your Article Will Find Lots Of Helpful And Informative Tips
Reageren op een reactie


Vincent on donderdag 2 augustus 2018 15:42
Zelf heb ik een houtkachel gekocht vorig jaar. Ben er nog steeds erg blij mee omdat het onze gehele woonkamer verwarmd op koude dagen. Een open was onze tweede keus.
Reageren op een reactie


color codes on donderdag 23 augustus 2018 5:09
Thanks for sharing your thoughts and ideas on this one. Please keep posting about such articles as they really spread useful information. Thanks for this particular sharing. I hope it stays updated, take care.
Reageren op een reactie


Mr green on zondag 9 september 2018 13:34
Be that as it may, this green sustenance makes them thing in like manner: green nourishment shading.
Reageren op een reactie


Finance Assignment Help Assistance on dinsdag 9 oktober 2018 7:46
Things Are Very Open And Intensely Clear Explanation Of Issues. Was Truly Information. Your Website Is Very Beneficial.
Reageren op een reactie

Voeg een reactie toe:

Je naam:
E-mailadres: (vereist)
Website:
Reactie:
Maak je tekst groter, vetgedrukt, schuingedrukt en meer met HTML tags. Zo werkt het.
Post Comment